De  Limousin -  Haute-Vienne

   

 

 

   

  Welkom in de Limousin, hier vindt u informatie en tips over bezienswaardigeheden en dagtochtjes.

 

 

 


 

 


 

 


  

 

 

Vakantiehoeve Le Montet ligt in de Haute Vienne (87), samen met de Creuse en de Correze de 3 departementen van de Limousin. Op het golvende landschap van de Haute Vienne vindt u open velden, bossen, kleine dorpjes met plattelands huizen, moerassige valleien, rivieren en voor deze streek de Limousin koe. Deze bruine koeien staan bijna het gehele jaar in de vele weides samen met hun jongen.

Het Klimaat
Het klimaat in de Limousin kent vier seizoenen.
De Limousin is niet voor niets zo groen, in het voor en najaar kan het soms flink regenen maar niettemin
zijn de temperaturen in de Limousin al aardig zuidelijk. Zomers kan het er al lekker warm worden met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. In de winter kan er af en toe een flink pak sneeuw vallen en de temperatuur onder 0 komen, maar over het algemeen blijft het meestal zacht met een gemiddelde van 9 graden.  Er zijn diversen website waar u het weer van uw vakantie locatie al zo 14 dagen van te voren kan volgen.

De hoofdstad
Zo is een bezoek aan de hoofdstad Limoges zeker de moeite waard. De hoofdstad is bekend om de Romaanse overblijfselen. 2000 jaar geleden werd Limoges gesticht tijdens de regering  van de Romeinse Keizer Augustus.  In de nauwe straatjes vindt men veel vakwerkhuisjes en is de mooie Kathedraal St.Etienne zeker een bezoek waard om vervolgens de botanische tuinen te bezoeken, en op een bankje van het steeds wisselende waterfontein te genieten.
Limoges is ook bekend om zijn Porselein,
nadat in 1760 bij toeval porseleinaarde werd ontdekt in St.Yrieix-la-Perche onder Limoges ging men porselein vervaardigen. Het porselein van Limoges werd bewonderd om zijn blankheid en doorschijnendheid, en is nog steeds synoniem voor verfijning en kostbaarheid.
Waar vroeger pelgrims relieken vereerden als heilige souvenirs neemt de toerist tegenwoordig porselein mee naar huis als aandenken aan deze plek.  U kunt een bezoek brengen aan het porselein musea "Musee Nationaal Ardrien Dubouche"

Tegenwoordig is de stad Limoges een moderne stad met ruim 220.000 inwoners, universiteit, een academisch ziekenhuis en heeft het een eigen vliegveld met vele verbindingen en  de dagelijkse goedkope vluchten van en naar Londen.
Limoges heeft vele kleine winkels, maar ook een C&A waar u gezellig een middagje kan shoppen. Advies is wel goede schoenen aan te doen, de straatjes zijn  behoorlijk stijl.  Bij afslag 37 van de A20 vindt u het grote commercieel center met leuke boetiekjes, sportzaak en een grote Carrefour, ook leuk voor een middagje schoppen.
Aquarium in Limoges
Een groot aquarium in Limoges is gesitueerd in een uniek architectuur gebouw welke in de tijd van napoleon Ш is gebouwd voor wateropslag om de stad te behoeden voor epidemieŽn  zoals cholera.
In het aquarium vindt men 2500 vissen.

Culinaire specialiteiten van de Limousin Enkele culinaire specialiteiten van de Limousin zijn Tourtous(Creps,pannenkoeken), clafoutis(kersentaart), forel, walnotensalade en niet te vergeten het malse rundvlees van de Limousin koe.  Er in de directe omgeving  van Le Montet diverse restaurantjes te vinden. Tussen de middag uur voor een 10,- - 14 euro pp heerlijk eten incl. de wijn.

De kastelen van de Limousin De kastelen route van Koning Richard Leeuwenhart (1199) en Laster met zijn oude kasteel vindt u op ongeveer 5 km afstand van onze boerderij. Le Montet ligt precies op de helft van e route, gezien de afstand is de route goed voor 2 dagen. Er zijn kastelen welke nog bewoont worden en voor een deel te bezichtigen zijn,  helaas zijn er kastelen war alleen nog maar delen van te zien is. Bekende kastelen,  Jumilhac Le Grand en  Haute Fort met aan de voet het schattige dorpje Haute Fort. Bij Haute Fort kunt u ook de druipsteen grot bezoeken.

De dierentuin Bij Le Vigen is het grote dierentuin park Du Reynou gelegen.  Een mooi aangelegd park met veel wandelpaden, en ruime accommodatie voor de bewoners van de dierentuin. De wandel paden gaan door de kasteel tuin met een bamboebos.   

Oradour-sur-Glane Het stadje Oradour-sur-glane valkbij  Limoges.
Tijdens de 2de wereld oorlog werd op 10 juni 1944 het stadje Oradour-sur-Glane overvallen door een groep van de SS- panzer division.
De bevolking werd op gruwelijke wijze gedood, de stad geplunderd en geruÔneerd. De stad is bewaard gebleven als monument ter nagedachtenis aan de 642 mannen, vrouwen en kinderen die omkwamen, en voor bezoekers opengesteld.

Marktjes: Een echte franse markt bezoeken mag niet ontbreken tijdens je vakantie. We hebben een lijstje met tijden voor diversen markten op bepaalde dagen van de week.

Golfen
In de omgeving zijn drie golfterreinen, waarvan er een openbaar is, de andere twee zijn semi-openbaar (GVB noodzakelijk).

Royalkids in Limoges is een groot overdekt speelpark voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Royalkids is gelegen bij het binnen rijden van Limoges, het is een prima dagje uit bij een regenachtig dagje. Gehele jaar open, intree tussen 5 en 10 euro

Velo rail
Een uniek en origineel ontdekkingstochtje door het land van de "Feuilardiers" op 4 persoonsfiets op een oud treinspoor. Leuk voor jong en oud. Gelegen in het dorpje Bussiere Galant, een groot recreatiepark
 Espace Hermeline, naast de velo rail is er nog veel meer te doen, boom klimmem met kabelbaan over het meer , zwemmeer, speeltuin, mini treinrails, painball, minigolf, wandelingen.

 

Attractiepark Bellevue,  Familiepark met Karten, treintje, diverse kermisattracties, boerderijbeesten, zwembad en nog veel meer. Er is een restaurant en winkeltje aanwezig. 

 

 
Ruud en Jolanda de knecht Le Montet 87500 Ladignac-Le-Long Frankrijk